Satoshi Nakamoto

Vem är Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto är namnet som används av den förmodade pseudonyma personen eller personerna som utvecklade bitcoin och författade bitcoins vitbok (white paper) och skapade och distribuerade bitcoins ursprungliga referensimplementering. Som en del av implementeringen tog Nakamoto också fram den första blockkedjedatabasen. Nakamoto var aktiv i utvecklingen av bitcoin fram till december 2010. Många människor har påstått, eller har påståtts, vara Nakamoto.

satoshi symbol

Bitcoins utveckling

Nakamoto uppgav att arbetet med att skriva koden för bitcoin började 2007. Den 18 augusti 2008 registrerade han eller en kollega domännamnet bitcoin.org och skapade en webbplats på den adressen. Den 31 oktober publicerade Nakamoto en vitbok på e-postlistan för kryptografi på metzdowd.com som beskrev en digital kryptovaluta, med titeln ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Den 9 januari 2009 släppte Nakamoto version 0.1 av bitcoins mjukvara på SourceForge och lanserade nätverket genom att definiera bitcoins uppkomstblock ”genesis block of bitcoin” (blocknummer 0), som hade en belöning på 50 bitcoins. Inbäddat i coinbase för detta block är texten: ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on rand of second bailout for banks” med hänvisning till en rubrik i den brittiska tidningen The Times publicerad det datumet. Denna not har tolkats som både en tidsstämpel och en hånfull kommentar om den instabilitet som orsakas av fractional reserve banking. Fractional reserve banking är ett system där endast en bråkdel av bankinsättningar backas upp av faktiska kontanter till hands och tillgängliga för uttag. Detta görs för att teoretiskt expandera ekonomin genom att frigöra kapital för utlåning.

Vissa har ansett att Nakamoto kan vara ett team av människor: Dan Kaminsky, en säkerhetsforskare som läste bitcoinkoden sa att Nakamoto antingen kunde vara ett ”team av människor” eller ett ”geni”. Laszlo Hanyecz , en utvecklare som hade mailat Nakamoto, hade en känsla av att koden var för väl utformad för att vara gjord av en person. Gavin Andresen har sagt om Nakamotos kod: ”Han var en briljant kodare, men den var udda”. Användningen av brittisk engelska i både källkodskommentarer och foruminlägg, som uttrycket ”bloody hard”, termer som ”flat” och ”maths”, och stavningarna ”grey” och ”colour” ledde till att spekulationer om att Nakamoto, eller åtminstone en individ i ett konsortium som påstår sig vara honom, var av Commonwealth-ursprung. Hänvisningen till Londons tidning Times i det första bitcoinblocket som Nakamoto utvinner antydde för vissa ett särskilt intresse för den brittiska regeringen.

Stefan Thomas, en schweizisk mjukvaruingenjör och aktiv communitymedlem, ritade upp tidsstämplarna för vart och ett av Nakamotos bitcoin-foruminlägg (mer än 500), diagrammet visade en brant nedgång till nästan inga inlägg mellan klockan 05.00 och 11.00 Greenwich Mean Time. Detta var mellan klockan 14:00 och 20:00. Japan Standard Time, vilket tyder på ett ovanligt sömnmönster för någon som förmodligen bor i Japan. Eftersom detta mönster gällde även på lördagar och söndagar, antydde det att Nakamoto konsekvent sov vid den här tiden.

Identiteten för Nakamoto är okänd men spekulationer har fokuserat på olika kryptografi- och datavetenskapsexperter, mestadels av icke-japansk härkomst.